SK EN
Dog Culture O nás Čo ponúkame Najobľúbenejšie Cenník Blog Kontakt

© 2024 DogCulture.sk

21.11.2019

Šteniatko

3284

Milovníci psíkov nám určite dajú za pravdu, že nič krajšie ako živý štvornohý darček pod stromčekom nenájdete. Kúpa či adopcia šteniatka na Vianoce však nie sú len radosťou, ale i zodpovednosťou, na ktorú sa treba vopred dôkladne pripraviť. Aby sme vám správne rozhodovanie uľahčili, pripravili sme si pre vás niekoľko dobre mienených rád. 

 

Zvážte pre a proti

 

Štvornohý prírastok do rodiny nie je krátkodobou záležitosťou a v ideálnom prípade bude psík plnohodnotným členom vašej domácnosti niekoľko rokov. Preto si treba takéto rozhodnutie naozaj dobre premyslieť a nenechať sa uniesť vianočnou eufóriou. Zamyslite sa nad všetkými pozitívami, ale i obmedzeniami, ktoré starostlivosť o psa prinášajú. Šteniatko vás bude v prvom rade stáť množstvo pozornosti, času, ale i finančných nákladov. Úpravou bude musieť prejsť aj domácnosť, ktorú treba na príchod chlpáča dobre pripraviť.

 

Skúste si to

 

Ak už kúpu psíka zvažujete kvôli sebe alebo deťom, vyskúšajte si starostlivosť o zvieratko najskôr na „nečisto“. Zaneprázdnení susedia určite ocenia snahu pomôcť im s venčením ich psa. Rovnako môžete takúto službu ponúknuť priateľom a počas víkendu im psíka postrážiť. Uvidíte čo to prináša a i keď je každý psík iný, jednoducho zistíte, či vám život so štvornohým miláčikom vyhovuje. Skvelým tipom je aj pravidelné venčenie psíkov v útulku, ktorí sa vašej pozornosti veľmi potešia.

 

Dog Culture - strihanie psov v Bratislave

 

Nekupujte, adoptujte

 

Vianoce sú ideálnym obdobím pomáhať tým, ktorí to sami nedokážu. Skvelým príkladom dobrého skutku je aj podpora zvieracích útulkov. Zvážte preto alternatívu adopcie opusteného psíka namiesto jeho kúpy. Ak si venčenie psíkov vopred vyskúšate, možno vám po čase nejaký prirastie k srdcu. Ak vás nezaujme žiaden psík vo vašom útulku, skúste pohľadať online, napríklad na stránkach Psia dušaÚtulok Tuláčik alebo Sloboda zvierat, kde nájdete množstvo chlpáčov hľadajúcich domov.

 

Správny výber

 

Ak ste sa dopracovali až k tomuto bodu, zrejme to s kúpou psíka myslíte naozaj vážne. Či už si štvornohého priateľa budete kupovať alebo adoptovať, určite veľmi dobre zvážte plemeno a pohlavie psa. Siahnite po literatúre a čítajte o povahe psíka, jeho vzťahu k deťom, či individuálnym potrebám ako je strihanie psa, špeciálna úprava srsti a pod. Aj v útulku vám na dôležité otázky radi odpovedia. Radšej sa vopred poriadne poinformujte, aby ste predišli prípadným sklamaniam. Psíka by ste si nikdy nemali vyberať len podľa vzhľadu, ktorý môže byť často klamlivý.

 

Hygienické návyky

 

Ak si šteniatko prinesiete domov, začať so správnymi návykmi by ste mali okamžite. Šteniatko si okrem množstva lásky, bude vyžadovať aj správny tréning a vybudovanie hygienických návykov už od začiatku. V našom psom salóne DOG CULTURE vám s tým veľmi radi pomôžeme. Zvieratko pomaly naučíme ako si zvykať nielen na úpravu srsti, ale i skracovanie pazúrov či starostlivosť o chrup. Nešpecializujeme sa však len na strihanie psa v našom salóne, radi vám poradíme i stým, ako psíkovi poskytnúť tu najlepšiu domácu starostlivosť.

 

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dog Culture? (@dog.culture),

 

Vianoce majú bohužiaľ aj svoju odvrátenú stranu a tou je narastajúce množstvo opustených zvierat v útulku tesne po sviatkoch. Vyvarujte sa unáhleným rozhodnutiam a kúpu či výber šteniatka preto naozaj dobre zvážte. Veríme, že sa napokon rozhodnete správne a nový psík vám bude robiť radosť ešte veľmi dlho.

 

Galéria

Kľúčové slová